Riktigt så enkelt är det inte. Men för att förenkla det hela, kan man säga att bordssalt (ex. Jozo) och liknande, är precis som processad mat; fattig på nyttigheter och fulla med tillsatser. Välj istället naturliga salter, som ex vår favorit, mineralsaltet Celtic Salt.
🛠️ Note to self
Mineraler kan inte skapas av kroppen, utan behöver tillsättas från naturen via kosten. Nya mineraler behöver tillföras varje dag för att ersätta de gamla. Kroppens och cellernas ständiga förnyelse är beroende av mineraler och proteiner som tas upp från maten. Mineraler bidrar till att bygga upp delar av kroppen som till exempel skelett, tänder och brosk. Kroppen behöver också mineraler för att kunna upprätthålla sin vatten- och saltbalans, syresätta blodet, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan cellerna ska fungera. Framför allt så ingår de i hormon-och enzymsystem.
🧂Salt behövs alltså för
- Överföring av nervimpulser
- Reglerar vätskebalansen
- Musklernas kontraktion och avslappning
- Friskt blod och lymfa
🧨 Men vad är faran då?
Grejen med bordssalt är att den innehåller mest bara två mineraler, nämligen Natrium och Klorid. Så när vi äter snabbmat, processad mat och gör resturang besök så får vi i oss så mycket salt och mest av koncentrerad natrium, att kroppen har svårt att hantera det. Det är alltså inte mineralerna i sig som är farliga, utan att den bara består av en klorjon. När kroppen inte kan hantera det händer flera skadliga processer i kroppen.
Så samtidigt som vi äter för mycket natrium så har vi ändå saltbrist, eller snarare mineralbrist. Men byter du ut ditt bordsalt mot Celtic Salt så behöver du inte oroa dig för överkonsumtion. Bra va 😉
❌ NaCl och Bordssalt
Vanligt salt, bordsalt, där man också avlägsnat alla de andra viktiga mineralerna som finns naturligt i havssalt, och i princip bara lämnat kvar natrium (85%), vilket ställer till problem i våra kroppar med så höga koncentrationer. Resterande procenter utgörs av klorid och tillsatta kemikalier så som jod, aluminium och klump förebyggandemedel*. Dessutom torkas saltet i mycket höga temperaturer och den starka värmen förändrar saltets kemiska struktur. Det anses bidra till att vatten hålls kvar i kroppen. Många forskare menar att det är kanske inte saltet som höjer blodtrycket utan klorhalten, med tanke på att klorid anses bidra till hjärtkärlsjukdom. (*E 535 Natriumferrocyanid, E 536 Kaliumferrocyanid, E 538 Kalciumferrocyanid – alltså cyanider).
Intag av vanligt bordssalt (NaCl) ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten. Med tanke på de 4000 till 6000 milligram natriumklorid som varje människa dagligen använder är det viktigt att tänka till. Inte bara att slänga ut JOZO saltet utan också skippa industrimat, snabbmat och processad mat. Även i köpebröd, ost och särskilt i vegan-snabb-mat hittar du mycket Natriumklorid.
🍴Celtic Salt smakar gott
Till skillnad från raffinerat bordssalt, som bearbetas kraftigt och förlorar viktiga mineraler, skördas Celtic Sea Salt på ett naturligt och skonsamt sätt. Det är därför saltet är lite ljusgrå till färgen och nästan lite fuktigt. Det klumpar sig så klart i bland. Men se det som en bra sak, för det är ju fritt från klumpförebyggande medel! Celtic Salt är inte lika salt i smaken, så du kan behöva ta lite mer än vad du är van vid.
Celtic oraffinerade havssalt räknas som det finaste saltet i världen. Det är oerhört mineralrikt och fyllt av nyttigheter till skillnad från vanligt bordssalt som i princip är helt utan någon näring alls.
I Celtic Sea Salt är natriumhalten endast 34% Det betyder att du kan äta tre gånger så mycket av detta salt jämfört med vanligt bordssalt för att få i dig samma mängd natrium.
Det inneh🏮åller till skillnad från vanligt bordssalt en mängd viktiga spårmineraler, så som magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan och saltet ska vara garanterat fritt från pesticider och skadliga kemikalier. Det innehåller även naturligt jod som finns i havsvattnet. Jod är livsnödvändigt för oss människor och många har brist på jod p.g.a utarmade jordar och ett allt större intag av processad och raffinerad mat.
🩸Läs gärna boken Salt Fix
Forskaren James DiNicolantonio vänder i sin bok Salt Fix upp och ner på lågsaltsmyten, och menar att salt kan vara lösningen på – snarare än orsaken till – den stora ökningen av kroniska sjukdomar. Salt skyddar mot en många åkommor som insulinresistens, hungerkänslor, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och starkare och friskare hjärta. Alla vi som druckit Celtic Salt drinken vet ju exakt hur pigg man blir efter ett glas.
🏮 Undvik Himalaya Salt från Kina
Senaste informationen är att man skall vara försiktig när det produceras i Kina. För där tar man inte bara av själva salt ådran utan även av närliggande material som kan innehålla många farliga föroreningar. Mer om det längre fram.
📌 Lite överkurs
Då olika mineraler har olika funktioner i kroppen ser också bristsymptomen olika ut. Brist på mineraler är vanligare vid förstoppning.
Mineraler delas upp i:
1. Makromineraler bl.a. magnesium, kalcium, fosfor och svavel.
2. Mikromineraler – bl.a. järn, zink, koppar, mangan, selen, jod och molybden. 3. Spårämnen – bl.a. zink, järn, koppar, jod och mangan.
4. Elektrolyter – bl.a. kalium och natrium.
5. Spårelement – bl.a. kisel. Vi behöver mindre av spårelement än av spårämnen. 6. Ultraspårämnen – bl.a. krom och selen. Dessa behövs det allra minst utav.
7. Toxiska ämnen – bl.a. bly, kvicksilver, kadmium och arsenik.
Brist på natrium är en faktor vid nedsatt sköldkörtel. Och saltbrist i kroppen ger sötsug.
👍🏻 Sammanfattning
Så var inte rädd för att äta mer riktigt mineralsalt. Känner du dig trött och hängig, seg, lite sötsugen och allmänt olustig. Prova att under en period att dricka ett glas vatten med 1/2 tsk Celtic Salt i på morgonen. Stor chans är att du känner dig både piggare och starkare, för vi är så många som lider av salt/mineral brist.






🛜 Bra länkar
Läs vad Ann Fernholm skrivit här!
Läs boken The Salt Fix, du hittar den här!