Låt kossorna vara ifred!

📖 Var påläst

Är Bovaer farligt för korna, för människorna eller för planeten? Jag har ingen aning. Men när man manipulerar med djur och natur och ingen vill prata om det, och det inte står att läsa så mycket om det. Och artiklar plockas bort från Facebook, då tycker jag att man skall vara lite vaken och fundera på vad som är vad. Jag skriver inte den här artikeln för att du skall ta ställning, för eller emot. Jag vill bara att du som läser detta, skall ha lite mer kunskap när du läst klart. Så att du själv kan bilda dig en egen uppfattning. Eller iallafall ha ögon och öron öppna, när det sker saker i vår om-värld och när-värld, som kommer påverka oss och våra barnbarn. Och som kanske är oåterkalleligt.

🐄 Kossorna nya foder

När man inte trodde att vi skulle drabbas av fler dåliga, farliga, knasiga och overkliga tillsatser i maten, så slår nog detta i taket. Nu ger man många många kor ett foder som skall få dem att rapa och fisa mindre… Tiden är inte bara ur led, den är galen. Låt mig presentera 3-nitrooxypropanol, som den kemiska termen för Bovaer är.

🍟 Processad mat är sällan (aldrig) bra

Nej, jag är ingen expert på kemiska tillsatser eller vad dom exakt gör eller hur de exakt är framtagna. Men min kunskap och min erfarenhet säger mig ändå att alla tillsatser, skapta för att användas, vare sig det är till djur, natur eller människor inte är av godo. Mer än för de producenter som vill ha större och snabbare avkastning. Som vill hålla produktionskedjorna långa och transporterna ännu längre. Att vi till slut inte vet hur vi skall producera vår egna föda.

Så nu har man på många gårdar, däribland Arla (ej eko) Valio och Norrmejerier, Gäsene , Garant Bovaer etc etc (se länk till uppdaterad lista längre ner) fodret som skall få våra stackars kossor att fisa och rapa mindre.

🧰 6 anledningar

  1. En ko har som de flesta kanske vet, fyra magar, dom tuggar, idisslar, bryter ner, sväljer och tuggar i en fantastisk konstruktion med sina fyra magar. Att dom med ett foder som Bovaer inte kommer att fisa mer, gör ju något med den processen. Vi har länge fascinerats och förbryllats över kons fantastiska förmåga att bryta ner gräs/cellulosa till att utvinna både näringsämnen och protein för att sedan producera så fina energikällor till oss människor, som kött och mejeriprodukter. Vi har ingen aning om vad det gör med kossorna och deras tarmflora. Och hur det i sin tur påverkar oss. Don´t play with nature.
  2. Varför skall man överhuvudtaget ge sig på kossorna när hela världen släpper ut växthusgas? Genom flyg, bilar och transport och kolverk. Det känns onekligen lite konstigt att kor som vi haft i flera tusentals år, helt plötsligt skulle vara boven i dramat.
  3. Vi vet ju hur det går för oss människor när vi äter tillsatser och processad mat. Vi förstör vår tarmflora, den blir skör och den skapar smärta och andra sjukdomstillstånd. Jag undrar i mitt stilla sinne, hur skall en ko kunna kommunicera smärta och olust?
  4. Man säger att fodret inte kommer in i maten, det stämmer säkert, men hur vet man vad den förändrade tarmbakterierna tar för uttryck och påverkar oss.
  5. ”Annan” forskning påvisar att både vi och kossorna kan få svårt att reproducera oss, en allvarlig oro.
  6. Vi som är lite äldre minns väl galna-ko sjukan, då fick man för sig att man skulle mata kossorna med kadaverkött, och det gick ju inte så bra….. Kossor är växtätare. Punkt slut.

7. Om korna är problemet. Vad är då alla nybyggda kolkraftverk, transporter, flyg och fabriksutsläpp? Alltså kanske punkt #3 igen. Sorry.

🐄 Lite ko-anatomi

Kon har ju fyra magar;

  • Våmmen: Det här är den första magsäcken där maten först lagras och mjukas upp, och mikrober börjar bryta ner fodret. 
  • Nätmagen: Är den andra magsäcken, vars huvudroll är att filtrera de stora partiklarna från vommen för vidare bearbetning. 
  • Bladmagen: Är den tredje magen där mer filtrering sker, och många av mikroberna flotas upp till ytan. 
  • Löpmagen: Fungerar liknande vår egen mage, där maten bryts ner ytterligare med hjälp av enzymer. 

🐂 Tänk att kunna idissla

Kons matsmältningsprocess sker i två steg. I det första äter kon snabbt en stor mängd föda som går till våmmen och nätmagen. Senare går kon till en lugnare plats för att idissla, vilket innebär att födan förs tillbaka till munnen, tuggas om och blandas med saliv, vilket underlättar matsmältningen. Detta idisslande hjälper till att bryta ner växtfibrer och möjliggör en effektiv mikroorganismaktivitet.

🌱 Mikrobiologiskt ekosystem utöver det vanliga

I kons mage finns ett komplext mikrobiologiskt ekosystem som består av bakterier, protozoer och svampar. Dessa mikrober är avgörande för kons matsmältning eftersom de bryter ner växtfibrer och producerar fettsyror som är en viktig energikälla för kon. Utan dessa mikrober skulle kon inte kunna utnyttja växtmaterial effektivt.

⚡️ Känsliga magar

Kons komplicerade magsystem gör den särskilt känslig för förändringar i dieten. Det är viktigt att ge kon en balanserad kost som innehåller tillräckligt med fibrer, proteiner (genom grödor) och andra näringsämnen. Snabba förändringar i dieten eller en obalanserad kost kan orsaka matsmältningsproblem och påverka kons hälsa och produktivitet.

👍🏻 Kon tuggar noga

  • Kor tillbringar en stor del av dagen med att idissla, i genomsnitt 8 timmar per dag.
  • En ko kan producera cirka 150 liter saliv dagligen, vilket hjälper till att balansera pH-värdet i magen och stödjer matsmältningen.
  • Vikten av mikroberna som lever i kons mage kan uppgå till 50 kg.

👨‍🌾 Pensionerade ko-bond

Börje som under hela sitt vuxna liv drivit bondgård, arbetat och levt med mjölkkor är starkt kritisk till Bovaer. -Jag skulle aldrig mata mina kor med det, säger han och skakar på huvudet. Själv lever han och Violet som dom lär, och köper den fetaste mjölken från ett lokalt mejeri. -Det är så befängt att ge kor föda som skall påverka deras matsmältning, särskilt som man inte exakt vet vad som händer i deras kroppar på längre tid. Och det kommer så klart att påverka oss också. Börje är vanligtvis en positiv person, men under det här samtalet är han allvarlig och skakar på huvudet flera gånger.

❓ Så vad kan vi göra?

  • För att vara på den säkra sidan så köp bara ekologiska mejeri- och köttprodukter.
  • Köp gärna från lokala bönder och genom Reko-ringar.
  • Jag personligen köper aldrig produkter ifrån Valio, för de har också såååå mycket andra tillsatser. och nu också Bovaer. (se lista)
  • Köp mejeriprodukter från mindre producenter, så som Roslagsmejerierna, Falköpingsmerjeri, Börjes favorit; Holmrydsmejeri. Köp ekologisk lantmjölk och skippa mellan och lätt- produkter, är dom för feta, späd bara ut dem med lite vatten istället för att köpa processade produkter,

Och som sagt, gör valen idag, inom en snar framtid kan det vara försent!

Börje Granander, 83 i Gingri

🔔 Länkar

Läs mer här från EU

Bästa listan som uppdateras regelbundet, Mejerikollen

Cecilia Hedstrom

Innehåll

Relaterade artiklar