Det finns en uppsjö av anledning, läror, fördelar och intressanta teorier om varför det är viktigt att praktisera yoga. Denna lilla artikel ta upp 6 viktiga saker att tänka på vad gäller ryggraden – till en början. Genom att bryta ner yoga praktikan och bli medveten om de olika fysiska och mentala aspekterna blir yoga-praktiken mindre överväldigande och mer effektiv.
När jag startade min yoga praktik för ca 15 år sedan var det spännande och något överväldigande. Jag var 14 år gammal och helt främmande för konceptet. Det tog ytterligare 5 år till jag hittade den praktiken som passade mig. Bikram Yoga/Hot Yoga. Mer om den vid ett senare tillfälle. Men kort och gott var det i denna praktiken som jag för första gången fick svar på hur och varför en yogaposition (asana) utfördes NÄR vi utförde dem. Under en klassisk Vinyasa klass flödar men igenom positioner, gärna med musik, och de fysiska komplexiteterna i praktiken bli åsidosatta.
Här listar jag de 6 rörelsemönsterna som bör göras med ryggraden för att ha utfört en yogapraktik, oavsett om praktiken gäller en kortare sekvens på 15 minuter eller en hel klass på 90 minuter. Att skapa rörlighet i ryggraden är avgörande för en god praktik som du kan fortsätta med livet ut. Tänk på att alltid värma upp ordentligt och att alltid följa devisen: Andetaget till korrekt form till djup. Gå alltså inte djupare in i en position än att du fortfarande kan andas naturligt och behålla positionens form med integritet.
1. Böj ryggraden höger
Att börja med en sidoböjning är en bra ide för att värma upp kroppen. Behåll stark mage och ett öppet bröst; kollapsa inte framåt.
2. Böj ryggraden vänster
Har vi böjt år höger, böj också åt vänster.
- Tiriyaka tadasana (halvmånen). Gör den stående för att stärka magen, öppnar upp axlar och skapar utmärkt rörlighet i ryggen. Sitt ner om du är nybörjare.
3. Sträcka ryggraden – Traction of the Spine
Med detta menas att ryggraden skall sträckas ut.
- Tulādandāsana (balanserande pinnen)
- Bālāsana (barnets position)
4. Böj ryggraden framåt
För dekomprimera ryggraden och låta den ”hänga ut” är det viktigt att börja den framåt.
- Sasangasana (kanin positionen)
- Halasana (plogen)
5. Böj ryggraden bakåt
Vi har böjt framåt så vi behöver böja bakåt, bakåtböjningar bör praktiseras med varsamhet, med var inte rädd. Det är viktigt att engagera gluteus musklerna och inte över-böja nacken bakåt. Genom bakåtböjningar stärker vi ryggen.
- Bhujangasana (kobran)
- Ustrasana (kamelen)
6. Twista ryggen
Avsluta alltid en yogapraktik med en skön twist
- Supta Matsyendrasana (liggande twist).
Har du frågor eller vill veta någonting mer om varför vi praktiserar på detta sätt? Hör av dig till oss!